9-11

Het verhaal van de ontsnapping van een man uit Tower 1 van het WTC op 11 september 2001

"We hebben op zoveel manieren geluk gehad,” aldus John Abruzzo. Hij (en 10 van zijn collega’s) wisten ternauwernood te ontsnappen uit Tower 1 van het World Trade Center in New York. 11 september 2001 begon als een normale dag voor John, die op de 68ste verdieping van het WTC werkzaam was als accountant voor de havenautoriteiten van New York en New Jersey. Toen het eerste vliegtuig de toren raakte, vluchtte John, net als vele anderen, naar het trappenhuis. Ontsnapping bleek voor hem echter veel moeilijker te zijn dan voor vele andere mensen die op dat moment aanwezig waren in de torens van het WTC: John is vanaf zijn nek verlamd en heeft een elektrische rolstoel nodig om zich voort te bewegen.

Die dag verrichtten veel gewone mensen buitengewone daden. Tien van die mensen stonden John terzijde. "Ze hoefden er niet over na te denken of ze me naar beneden zouden helpen. Het was min of meer een collectief besluit,” zegt Abruzzo. John werd in veiligheid gebracht met behulp van een speciaal evacuatiehulpmiddel dat was ontworpen voor lichamelijk gehandicapten, de zogenaamde EVAC+CHAIR noodrolstoel van het bedrijf EVAC+Chair Corp. "Het duurde anderhalf uur om 68 verdiepingen naar beneden te komen.” Hoewel de stoel is ontwikkeld om door één persoon te worden bediend, werd de speciale evacuatiestoel bij deze reddingsoperatie bediend door drie tot vier mensen, waarbij af en toe werd afgewisseld tijdens de afdaling.

Toen in februari 1993 een bom ontplofte in de parkeergarage van het hetzelfde World Trade Center, duurde John’s evacuatie zes uur – waarbij zijn elektrische rolstoel van de 68ste naar de 43ste verdieping werd getild, waarna John werd overgeplaatst op een stretcher en zo veilig het gebouw werd uitgedragen. Kort na dit incident werd door de veiligheidsdienst van het World Trade Center een aantal producten en systemen aangeschaft waarmee de evacuatie van aanwezigen in het WTC kon worden verbeterd. De toepassing van deze producten bleek op 11 september 2001 van levensbelang: de verlichting bleef branden terwijl John en zijn vrienden het gebouw verlieten, dankzij ventilatiesystemen in de trappenhuizen werd de rook tot een minimum beperkt en dankzij de evacuatiestoelen die waren aangeschaft door de havenautoriteiten konden levens worden gered. John en zijn vrienden waren in staat de toren te verlaten en konden zich nauwelijks 15 minuten vóór het instorten van Tower 1 in veiligheid stellen.